Sauerlandgids.nl

Welkom op Sauerlandgids.nl
Het online magazine over het prachtige laaggebergte Sauerland in Duitsland.

Sauerland informatie


Hotel zoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Sauerland tips

Hotel zoeker

Vakantieparken

Grafschaft

Grafschaft en Schanze zijn dorpen in de gemeente Schmallenberg in het hoge Sauerland. Grafschaft heeft net 1000 inwoners en Schanze slechts 43. Schanze ligt 3,5 kilometer van Grafschaft op 720 meter hoogte. Grafschaft is sinds 1974 door de Duitse overheid als luchtkuuroord erkend. Door het dorp stroomt de gelijknamige rivier Grafschaft.

De naam van het dorp Grafschaft gaat waarschijnlijk terug op de naam van het adellijke geslacht Grascap, dat rond het jaar 1000 op de Wilzenberg een burcht bezat. Het geslacht is rond 1500 uitgestorven. De naam Schanze gaat terug op de oude middeleeuwse wegversperring die hier opgeworpen was. Een deel van deze versperring is tegenwoordig nog steeds te zien. In 1072 werd in Grafschaft een Benedictijner abdij gesticht en dat jaar wordt de naam voor het eerst in een oorkonde genoemd. Het boerendorp zelf wordt voor het eerst in het jaar 1283 vermeld. In de middeleeuwen behoorden alle boerderijen aan de abdij. In 1803 kwam er een einde aan het bestuur door de abdij. In 1851 en 1852 viel een derde van de gebouwen van Grafschaft ten prooi aan de vlammen. In de twintigste eeuw nam in Grafschaft het belang van het toerisme toe. In 1965 won Grafschaft de wedstrijd om het mooiste dorp van Duitsland. In 1975 verloren Grafschaft en Schanze hun zelfstandigheid aan Schmallenberg als gevolg van een grootscheepse gemeentelijke herindeling. Tegenwoordig is Grafschaft een geliefd vakantieoord en Schanze een bekende uitvalsbasis voor wandel- en skitochten.

Zeer bezienswaardig in Grafschaft is de oude abdij met het museum in de noordelijke vleugel. Op de Wilzenberg met zijn top van 658 meter bevinden zich de resten van een prehistorische wal, een bedevaartskapel uit 1633 en op de top een uitzichttoren. In Schanze is het voormalige Forsthaus dat onder monumentenzorg staat, een bezoek meer dan waard. Verder ligt Schanze aan de Waldskulpturenweg – Wittgenstein – Sauerland, een beeldenroute van 25 kilometer tussen Bad Berleburg en Schmallenberg en aan het Kyrillpad dat herinnert aan de verwoestingen van de orkaan Kyrill in januari 2007. Zowel de kuurgasten als de ‘gewone’ vakantiegangers als wandelaars, fietsers en wintersporters, kunnen in Grafschaft en Schanze ruimschoots onderdak vinden in de vele hotels, pensions en vakantiewoningen.

>> Dorpen en steden in het Sauerland


Grotere kaart weergeven