Sauerlandgids.nl

Welkom op Sauerlandgids.nl
Het online magazine over het prachtige laaggebergte Sauerland in Duitsland.

Sauerland informatie


Hotel zoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Sauerland tips

Hotel zoeker

Vakantieparken

Herscheid

Herscheid is een gemeente in het bergachtige Sauerland. In tegenstelling tot de meeste gemeenten in Noordrijn-Westfalen, bestaat Herscheid slechts uit één kern van nog geen 7250 inwoners. De gemeentelijke herindelingen van 1969 en 1975 zijn klaarblijkelijk aan dit stadje voorbijgegaan. Ten zuiden van Herscheid ligt de Nordhelle die met zijn 663 meter de hoogste berg van het natuurpark Ebbegebergte is. Daar ontspringt ook de Oesterbach die aan de oostkant van de gemeente in een stuwmeer uitkomt. Ten westen liggen nog twee stuwmeren in de Verse en de Fürwigge. Ten noorden van de stad stroomt de Ahe. De gemeente is bereikbaar via de B229 en de A45.

De ouderdom van Herscheid is niet precies bekend, maar wel is zeker dat de aartsbisschop van Keulen de kerk en het dorp in 1072 aan de nieuwe abdij van Grafschaft overdroeg. Doordat het dorp zich vervolgens samen met de graven Von der Mark tegen de aartsbisschop verbond, ontving het een zogenoemd Freigericht, waarin het een grote mate van zelfbeschikking kreeg. Tijdens de Dertigjarige Oorlog (1618-1648) en twee grote branden in 1686 en 1862, ging vrijwel de gehele oude bebouwing verloren, enkel de stevige Aopstelkerk ontsprong de dans. Economisch was Herscheid niet alleen afhankelijk van de landbouw, er werd ook mijnbouw en de daarmee samenhangende metaalverwerking uitgeoefend. Ondanks dat Herscheid ver van de grote verkeersaders lag, werd in 1832 een regelmatige postkoetsverbinding ingesteld. In 1915 kwam er een spoorverbinding die echter voor het personenvervoer al in 1965 weer werd opgeheven, voor het goederenverkeer in 1969. Tot de belangrijkste en bezienswaardige gebouwen van Herscheid behoren de Apostelkerk waaraan al in de elfde eeuw begonnen is, de Spieker een 300 jaar oud vakwerkhuis waarin de aan de kerk afgedragen betalingen in natura werden opgeslagen, de Ahe-Hammer een van de mooiste industriële monumenten van Duitsland en de Robert Kolbtoren. Vanuit Hüinghausen vertrekt de Märkische Museumspoorweg naar de Plettenberg-Köbbinghauser Hammer, een stoomtrein op smalspoor.

Herscheid is gelegen in het natuurpark Ebbegebergte en daardoor zeer geliefd bij toeristen. De mogelijkheden tot wandelen, nordicwalken, fietsen en mountainbiken zijn er legio, maar ook ’s winters valt er veel te beleven voor alpine skiërs, langlaufers, rodelaars en dergelijke. In Herscheid zijn er voldoende hotels, pensions en vakantiewoningen beschikbaar om de toeristen een verblijf te bieden.

>> Dorpen en steden in het Sauerland


Grotere kaart weergeven