Sauerlandgids.nl

Welkom op Sauerlandgids.nl
Het online magazine over het prachtige laaggebergte Sauerland in Duitsland.

Sauerland informatie


Hotel zoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Sauerland tips

Hotel zoeker

Vakantieparken

Hilchenbach

Hilchenbach is een gemeente van ruim 15000 inwoners gelegen in het Siegerland in het Rothaargebergte in het Sauerland. De gemeente bestaat naast Hilchenbach zelf uit de zeven dorpen Allenbach, Dahlbruch, Grund, Hadem, Helberhausen, Lützel, Müsen, Oberndorf, Oechelhausen, Ruckersfeld en Vormwald. Over de weg is Hilchenbach via de B508 te bereiken. Het gemeentegebied wordt door de Ferndorfbach, een zijrivier van de Sieg doorstroomt. De gemiddelde hoogte van de gemeente is 427 meter en het hoogste punt wordt gevormd door de Riemen met 678 meter.

Hilchenbach wordt voor het eerst in een oorkonde genoemd in 1292, maar waarschijnlijk was er al een kerkje met een nederzetting gesticht ergens tussen 950 en 1000. In het midden van de veertiende eeuw is sprake van een burcht, de latere Wilhelmsburg, van waaruit de adellijke familie Wischel von Langenau het gebied bestuurde. In 1490 en 1547 werd Hilchenbach door de pest bezocht. In 1625 werd het toenmalige dorp Hilchenbach de residentie van de graaf Wilhelm von Nassau-Siegen-Hilchenbach. De Wilhelmsburg werd vanaf 1627 sterk uitgebreid. Hierdoor stak het dorp Hilchenbach duidelijk met kop en schouders uit boven de omliggende dorpen. Hilchenbach heeft de twijfelachtige eer het laatste heksenproces binnen zijn muren te hebben gehad. Daarbij werden veertien vrouwen en vier mannen wegens afgoderij en tovenarij ter dood veroordeeld. Tien van hen kwamen op de brandstapel, de anderen werden onthoofd. Na de dood van graaf Wilhelm viel het ambt in 1642 toe aan diens broer Johan Maurits, die bekend is geworden als de gouverneur van Nederlands-Brazilië. De verbinding met de adellijke wereld verloor Hilchenbach met de brand in 1689 die de burcht en het dorp bijna geheel verwoestte, en de dood van de graaf in 1691. Toch kreeg Hilchenbach in 1824 stadsrechten en in 1844 volgde nogmaals een grote brand. In 1969 ontstond als gevolg van een grootscheepse gemeentelijke herindeling de huidige gemeente Hilchenbach.

In het mijnbouwmuseum in Müsen worden de vondsten uit het afgravingsgebied Altenberg tentoongesteld en er is een mijnschacht open voor het publiek. In Hadem bevindt zich een landbouwmuseum, waarin de bezoeker kennis kan maken met alle aspecten van de landbouw in de regio. Hoog boven het dorp Grund ligt de Ginsburg die uit 1255 stamt. In deze burcht werkte Willem de Zwijger aan zijn plannen om de Nederlanden te bevrijden. De Gillerturm is een uitzichttoren uit 1892 op de berg Giller. Het Stift Keppel is een voormalig klooster, een van de belangrijkste gebouwen in barokstijl in het Sieger land. Tussen Dahlbruch en Allenbach ligt het stuwmeer in de Breitenbach. Hilchenbach ligt te midden van een landschap dat doordrenkt is van geschiedenis en natuur. Hier is het dan ook uitzonderlijk goed wandelen en fietsen. Voor de vakantiegangers is er voldoende overnachtingsgelegenheid in hotels, pensions, camping en een jeugdherberg.

>> Dorpen en steden in het Sauerland


Grotere kaart weergeven