Sauerlandgids.nl

Welkom op Sauerlandgids.nl
Het online magazine over het prachtige laaggebergte Sauerland in Duitsland.

Sauerland informatie


Hotel zoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Sauerland tips

Hotel zoeker

Vakantieparken

Iserlohn

Iserlohn is een grote stad van rond de 95.000 inwoners in de Märkischen Kreis. Iserlohn is de grootste stad van het Sauerland. De gemeente Iserlohn bestaat uit 34 steden, dorpen en gehuchten die alle bij de grootscheepse gemeentelijke herindeling van 1975 bij de stad Iserlohn zijn gekomen. De stad is goed bereikbaar via de A46, de B7, B233 en B236. Daarnaast lopen er drie spoorlijnen door de gemeente en hebben zes van de kernen een station. De rivieren die het gebied doorstromen, de Lenne en de Ruhr, zijn in Iserlohn niet bevaarbaar. Het noordelijk deel van de gemeente behoort tot het lage Sauerland. Het laagste punt van de gemeente ligt op 106 meter. Het hoogste punt bevindt zich op 494 meter.

De sporen van menselijke aanwezigheid in Iserlohn gaan terug tot de oude steentijd. De talrijke grotten in de gemeente boden de mensen indertijd goede schuilplaatsen. Vanaf de jonge steentijd zijn er aanwijzingen voor permanente bewoning. De oude binnenstad van Iserlohn was al in de zesde eeuw een nederzetting en het oudste gebouw, de Pankratiuskerk, werd al in 985 ingewijd. De naam Iserlohn betekent letterlijk “ijzerwoud”, wat erop duidt dat al vroeg bekend was dat het bosrijke gebied van de stad zich op rijke ijzervoorraden in de grond bevond. Iserlohn kreeg in 1278 stadsrechten. Rond 1300 werd de aarden wal rond de oude binnenstad vervangen en uitgebreid met een stenen stadsmuur, waarvan tegenwoordig nog resten te vinden zijn. De ontwikkeling van Iserlohn hangt samen met de industriële ontwikkeling van de ijzermijnbouw. Tussen de vijftiende en achttiende eeuw woedden er in Iserlohn minstens negen grote stadsbranden die de stad grotendeels verwoestten en waarvan de stad zich maar moeizaam herstelde. De metaalverwerkende bedrijven waren voor een groot daaraan schuld. Vanaf de achttiende eeuw ontwikkelde Iserlohn zich tot een van de belangrijkste industriesteden van Pruisen. Belangrijk waren de naald- en ijzerdraadproductie en een specialiteit waren de Iserlohnse tabaksdozen. De talloze Pruisische oorlogen en de Franse bezetting in de vroege negentiende eeuw, waren van negatieve invloed op de welvaart van Iserlohn. Iserlohn had de eer van de eerste grote staking van metaalarbeiders binnen zijn muren te hebben. Doordat de kleine beken in het gemeentegebied niet meer de benodigde waterkracht voor de zware industrie konden leveren, vertrokken veel bedrijven naar de Lenne en de Ruhr, waardoor de betekenis van Iserlohn vanaf het midden van de negentiende eeuw begon te tanen. Ook kreeg Iserlohn niet direct aansluiting op het spoorwegnet. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bleef de stad gespaard voor grote verwoestingen. Na de oorlog groeide de stad snel. In de jaren 60 waren moderniseringen de oorzaak dat verschillende middeleeuwse elementen moesten wijken ten behoeve van het autoverkeer. Na 2000 is men begonnen om een aantal van deze zonden te herstellen.

Tot de markante en bezienswaardige gebouwen van Iserlohn behoren de Pankratiuskerk, de Bovenste Stadskerk of Mariakerk uit de dertiende eeuw, het Burgmannshuis uit 1230, het Haus der Heimat waarin het stadsmuseum gevestigd is, in Haus Letmathe is het gemeentemuseum ondergebracht, de Danztoren en de Bismarcktoren, het Rampelmannsche Haus, het Von Scheiblersche Haus en verschillende van de oude stad- en gemeentehuizen binnen de gemeente. Verder zijn ook belangrijke voorbeelden van bouwstijlen uit de twintigste eeuw in Iserlohn te vinden. Naast de hierboven genoemde musea zijn er binnen de gemeentegrenzen van Iserlohn nog de Historische Fabrikenanlage Maste-Barendorf, het Iserlohnse museum voor handwerk en postgeschiedenis, een smederijmuseum en de historische kolenbranderij. Verder zijn het Duitse grottenmuseum, het Hembergmuseum, het museum voor de stadreiniging en het Oost-Duitse museum een bezoek meer dan waard. Een van de geliefdste plekjes in de Iserlohnse natuur is de Seilersee, een stuwmeer waar veel sportaangelegenheden samenkomen. Het meer grenst aan het Seilerwald zodat wandelen in de natuur hier tot een van de veel bedreven vrijetijdsbestedingen behoort. Een kleiner meer is de Rupenteich dicht bij de Danztoren. Het voormalige spoortracé tussen Iserlohn en Hemer is ingericht als wandel- en fietsgebied. In het westelijke gemeentegebied bevinden zich verschillende kalksteengrotten, waaronder de druipsteengrot Dechenhöhle, een van de beroemdste van Duitsland.

Als grote stad biedt Iserlohn uiteraard voldoende mogelijkheden tot overnachten binnen de gemeentegrenzen. Er zijn meerdere hotels, pensions, campings en vakantiewoningen in verschillende prijsklassen ruim voorhanden. Verder bieden de vele restaurants en cafés gelegenheid tot verzorging van de inwendige mens en ontspanning na een dagje winkelen of een van de mooie stadswandelingen.

>> Dorpen en steden in het Sauerland


Grotere kaart weergeven