Sauerlandgids.nl

Welkom op Sauerlandgids.nl
Het online magazine over het prachtige laaggebergte Sauerland in Duitsland.

Sauerland informatie


Hotel zoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Sauerland tips

Hotel zoeker

Vakantieparken

Kreuztal

Kreuztal is een stad van ruim 30.000 inwoners in het Sauerland op de westelijke rand van het Rothaargebergte. Vanuit het oosten stroomt de rivier de Ferndorf door de stad. Vanuit het noorden komt de Littfe die in Kreuztal in de Ferndorf stroomt. Naast de kernnederzetting die ook Kreuztal heet, zijn er veertien dorpen en gehuchten die deel uitmaken van de gemeente. Kreuztal is over de weg via de B54, de B508, de B517 en de A45. De gemeente is maar liefst zes stations rijk, zodat Kreuztal ook met de trein goed te bereiken is. Zestig procent van het oppervlak van de gemeente bestaat uit bossen, terwijl 15 procent wordt gebruikt voor landbouw. De rest bestaat uit bebouwing en infrastructuur. Het hoogste punt van de gemeente Kreuztal ligt op 655 meter in het Hohe Wald en het laagste punt ligt op 260 meter in Buschhütten.

De tegenwoordige gemeente Kreuztal is gevormd tijdens een grootscheepse gemeentelijke herindeling in 1969. Het dorp Ferndorf wordt voor het eerst in 1067 in een oorkonde vermeld. Het dorp Ernsdorf dat tegenwoordig het centrum van Kreuztal vormt, wordt voor het eerst genoemd in 1417. De naam Kreuztal komt pas sinds 1826 voor. In het dorp Krombach dat ook tot de gemeente behoort, staat sinds 1800 de beroemde Krombacher brouwerij. De komst van de spoorweg in 1861 betekende een opleving voor de gemeente. In 1867 werd de ijzersmelterij Kreuztal in gebruik genomen. Vervolgens werd Kreuztal in 1880 een kruispunt van spoorwegen. In Ferndorf is het erfgoedmuseum van Kreuztal gevestigd, met een verzameling van prehistorische vondsten tot aan de wooncultuur van de zeventiende en achttiende eeuw. Het oude station van Kreuztal is omgevormd tot een “cultuurstation” waarin een aantal ateliers en een tentoonstellingsruimte gevestigd zijn. Op de twee na hoogste berg van Kreuztal staat de Kindelsbergtoren. Op deze toren uit 1907 heeft de bezoeker een weids uitzicht over het gemeentegebied en met mooi weer kan men tot aan het Zevengebergte bij Bonn kijken. Het slot Junkernhees is een belangrijk gebouw in Renaissancestijl. De kerk van Ferndorf stamt uit de eerste helft van de dertiende eeuw en de kerk van Krombach werd rond 1250 gebouwd. Het Dreslerpark is genoemd naar een fabrikantenfamilie uit Kreuztal. Het park herbergt een prachtige villa in Florentijnse stijl en een aantal bijgebouwen die nu alle in gebruik zijn voor openbare diensten. Op de Altenberg bevinden zich restanten van de ijzerverwerkende industrie uit de dertiende eeuw. De kroonprins Friedrich Wilhelmerbstollen is een oude horizontale mijnschacht die een verbinding vormde tussen Ernsdorf en Müsen. In de Tweede Wereldoorlog bood de oude schacht een goed schuilplaats bij luchtaanvallen.

De gemeente Kreuztal is bij uitstek geschikt als uitvalsbasis voor allerlei soorten van vrijetijdsbesteding, zoals wandelen, fietsen, klimmen, zwemmen, skiën, langlaufen enzovoort. Voor de vakantieganger zijn er verschillende mogelijkheden voor overnachten afgestemd op elke beurs in hotels, pensions en vakantiewoningen.

>> Dorpen en steden in het Sauerland


Grotere kaart weergeven