Sauerlandgids.nl

Welkom op Sauerlandgids.nl
Het online magazine over het prachtige laaggebergte Sauerland in Duitsland.

Sauerland informatie


Hotel zoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Sauerland tips

Hotel zoeker

Vakantieparken

Liesen

Liesen is een dorp van slechts 780 inwoners in de oostelijke uitlopers van het Rothaargebergte in het hoge Sauerland. Het dorp is deel van de gemeente Hallenberg. Liesen is een door de Duitse overheid erkend kuuroord. Over de weg is het dorp te bereiken via de L617. Liesen ligt in het dal van de Liese tussen de bergen Stellerberg en Steinschab in het westen, die tezamen het Lieserwoud vormen, en de Brasenberg in het oosten.

Liesen wordt voor het eerst in een oorkonde vermeld uit het jaar 1313. Tijdens de Dertigjarige Oorlog (1618-1648) heeft Liesen sterk te lijden gehad van het feit dat er voortdurend Hessische en Zweedse troepen gelegerd waren. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog had het dorp te lijden van een aantal beschietingen, de ene keer van Duitse soldaten die door de Amerikanen verdreven waren en dan weer door de Amerikanen die hun door de Duitser heroverde corridor wilden behouden. Relatief veel inwoners van Liesen vielen in de oorlog aan het oostfront, namelijk 34. Liesen dat tot de Kreis Brilon behoorde, viel in de grootscheepse gemeentelijke herindeling van 1975 toe aan de gemeente Hallenberg en ging daarmee over naar de Hochsauerlandkreis.

Bezienswaardig in Liesen is de parochiekerk Sint Thomas, die gebouwd is in 1746. Door zijn ligging te midden van de bossen van het hoge Sauerland en zijn status als erkend kuuroord, is Liesen een uitstekende uitvalsbasis voor een vakantie in het Sauerland. Zwaartepunt in het toerisme van Liesen ligt op natuur en wandelen. Rond het dorp liggen meerdere goed bewegwijzerde wandelpaden. In het kleine dorp zijn meerdere pensions en vakantiewoningen, zodat er voor iedere beurs wel onvernachtingsmogelijkheden te vinden zijn.

>> Dorpen en steden in het Sauerland


Grotere kaart weergeven