Sauerlandgids.nl

Welkom op Sauerlandgids.nl
Het online magazine over het prachtige laaggebergte Sauerland in Duitsland.

Sauerland informatie


Hotel zoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Sauerland tips

Hotel zoeker

Vakantieparken

Meinerzhagen

Meinerzhagen is een gemeente in het westelijk deel van het Sauerland. Meinerzhagen heeft bijna 21.000 inwoners die voor het overgrote deel in de gelijknamige kernstad wonen. De rest van de bevolking woont weer voor het overgrote deel in het dorp Valbert en is verder verspreid over de overige 144 dorpjes en gehuchten. De gemeente is bereikbaar over de A45, B54 en de L528. Verder wordt het gemeentegebied door twee spoorwegen doorkruist die elkaar treffen op het station van Meinerzhagen. In het zuidoosten van de gemeente ontspringt de rivier de Volme op 480 meter hoogte. Andere rivieren in de gemeente zijn de Agger, de Verse, de Wipper, de Lister en de Ihne. Het hoogste punt van de gemeente Meinerzhagen ligt op 652 meter bij Valbert en het laagste punt op 313 meter bij Niederbadinghagen.

Volgens overlevering stamt de naam Meinerzhagen van de monnik Meinhardus, maar deze uitleg is niet zeker. Meinerzhagen wordt voor het eerst genoemd in 1067, maar is waarschijnlijk honderd jaar jonger. Rond 1220 werd de Emporenbasilika gebouwd en daarmee werd Meinerzhagen een bedevaartsoord gewijd aan Maria. In de middeleeuwen was Meinerzhagen regelmatig de speelbal van eigendomstwisten en in 1634 hielden de pest en de Dertigjarige Oorlog (1618-1648) huis. Pas in 1765 kreeg Meinerzhagen stadsrechten van de Pruisische koning, maar honderd jaar later liet de stad die weer vallen om financiële redenen. In 1797, 1894 en 1913 had Meinerzhagen zwaar te lijden van grote branden. Ondanks de grote nationaalsocialistische sympathieën, vooral in de regio Sauerland, waren de socialistische en communistische partijen in Meinerzhagen sterk vertegenwoordigd door de zware metaalindustrie die er gevestigd was. Een grootscheepse gemeentelijk herindeling in 1969 was de eerste fase in het ontstaan van de huidige gemeente Meinerzhagen. De tweede fase vond plaats in 1975.

Tot de belangrijkste gebouwen in de gemeente Meinerzhagen behoren de Jesus Christuskerken het slot Badinghagen dat helaas niet te bezichtigen is. Meinerzhagen is een echt wintersportcentrum. Maar ook de watersprot kan binnen de gemeentegrenzen goed beoefend worden, bijvoorbeeld in het stuwmeer in de Lister bij Hunswinkel. In de bossen van het Ebbegebergte en bij de verschillende stuwmeren zijn er vele wandelpaden. Meinerzhagen ligt bovendien aan de route van het langeafstandswandelpad Sauerland-Höhenflug. In Meinerzhagen zijn er niet alleen hotels en pensions, maar ook een jeugdherberg. De vele riviertjes en stuwmeren zijn natuurbeschermingsgebieden waar drinkwater gewonnen wordt, maar deze zijn zeer geschikt voor wandelaars en badgasten.

>> Dorpen en steden in het Sauerland


Grotere kaart weergeven