Sauerlandgids.nl

Welkom op Sauerlandgids.nl
Het online magazine over het prachtige laaggebergte Sauerland in Duitsland.

Sauerland informatie


Hotel zoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Sauerland tips

Hotel zoeker

Vakantieparken

Menden

Menden is een grote gemeente van bijna 54.000 inwoners in het noorden van het Sauerland. Sinds 1975 bestaat de gemeente Menden uit 23 kernen, variërend van steden en dorpen tot gehuchten, waaronder de eigenlijke stad Menden. In het noorden van het gemeentegebied vormt de rivier de Ruhr de grens. Behalve de Ruhr stroomt de Hönne, met zijn zijrivieren de Bieberbach en de Oese, van zuid naar noord door de gemeente. Menden ligt in het lage Sauerland. Het laagste punt ligt waar de Ruhr de gemeente verlaat op 114 meter en het hoogste punt ligt op de Ebbeberg in het zuiden. Verder is er de Lahrberg met 305 meter noemenswaardig. De gemeente Menden wordt doorkruist door de B7 en de B515. De gemeente Menden heeft vier stations en wordt op die manier bediend door een regionale treindienst.

De gunstige ligging van Menden aan de wegen door de dalen van de Lenne en de Ruhr, zorgde al vroeg voor bewoning van het gebied. De vroegste vermelding is van een villa in het jaar 818. Menden lag in de middeleeuwen in de invloedsferen van verschillende heren, waardoor de stad regelmatig het toneel van strijd was. Rond 1247 werd op de Rodenberg de burcht Rodenburg gebouwd en in 1278 werd op de nabijgelegen Fürstenberg nog een burcht gebouwd. De Rodenburg werd in 1301 verwoest en nooit herbouwd. In 1331 kreeg Menden stadsrechten. In 1343 werd Menden verwoest en weer opnieuw opgebouwd als vesting. Het was echter niet de laatste verwoesting van de stad. Tussen 1592 en 1631 vonden in Menden heksenvervolgingen plaats, waarbij vele slachtoffers de dood vonden. Tijdens de Dertigjarige Oorlog (1618-1648) werd Menden belegerd en in 1634 veroverd en geplunderd. In 1662 ging Menden gebukt onder een pestepidemie. In de zeventiende eeuw had Menden regelmatig te lijden van grote stadsbranden. In 1872 werd Menden met het spoorwegnet verbonden, wat een grote sprong voorwaarts in de economie van de stad betekende. In de Tweede Wereldoorlog leed Menden twee maal onder een zwaar bombardement in 1941 en 1945. Veel van de bedrijven in Menden maakten gedurende de oorlogsjaren gebruik van dwangarbeiders.

Het Museum Menden uit 1912 biedt een gevarieerde collectie, maar is vooral gericht op geschiedenis en erfgoed. Menden heeft meer dan 150 monumenten binnen zijn grenzen. Een paar van de belangrijkste zijn de ruïne Rodenburg, de parochiekerk Sint Vincentius uit de veertiende eeuw, de Heilige Geestkerk, de kapel van het seniorentehuis Sint Vincentius, het voormalige ziekenhuis van de Heilige geest waarin nu de muziekschool gevestigd is, de oude pastorie, de voormalige ambtswoning van de aartsbisschop uit 1350, de Rentschreibertoren uit de veertiende eeuw, de Schlossmühle. Verder zijn er in de oude stad vele vakwerkhuizen uit de achttiende en negentiende eeuw. Van de oude stadsmuur zijn nog enkele resten en torens te vinden.

>> Dorpen en steden in het Sauerland


Grotere kaart weergeven