Sauerlandgids.nl

Welkom op Sauerlandgids.nl
Het online magazine over het prachtige laaggebergte Sauerland in Duitsland.

Sauerland informatie


Hotel zoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Sauerland tips

Hotel zoeker

Vakantieparken

Möhnesee

Möhnesee is een kleine gemeente op de noordelijke grens van het Sauerland van bijna 11.000 inwoners die in 1969 is gevormd door de samenvoeging van een aantal dorpen en gehuchten die aan de Möhnesee liggen. De Möhnesee is een stuwmeer dat tussen 1908 en 1912 ontstaan is door de bouw van een stuwdam in de rivier de Möhne. Het grootste dorp van Möhnesee is Körbecke dat centraal aan het stuwmeer ligt. De gemeente bestaat uit vijftien kernen. In de Möhnesee mondt ook de Heve uit. Het laagste punt van de gemeente Möhnesee ligt op 148 meter. Het hoogste punt vormt de Phankopf met 413 meter. Möhnesee is makkelijk te bereiken via de A44, de B516 en de B229.

De gemeente Möhnesee is op 1 juli 1969 ontstaan tijdens een grootscheepse gemeentelijke herindeling. Veel van de dorpen hebben een lange geschiedenis. Het noordelijk deel van de gemeente werd al vroeg bevolkt. Het zuidelijk deel van de gemeente waarin het Arnsberger bos ligt, was daarentegen dun bevolkt. Bij Körbecke lag in de middeleeuwen een versterkt huis. In Berlingsen bevonden zich bezittingen van de abdij van Fulda en het dorp Delecke wordt al in een oorkonde uit 1191 genoemd. De kapel van Drüggelt wordt gedateerd op 1150 en de dorpen Buecke en Echtrop behoorden sinds 1210 tot het klooster Oelinghausen. Maar Echtrop is waarschijnlijk al rond 800 ontstaan. Körbecke is in 987 voor het eerst vermeld en de toren van de kerk daar stamt uit 1150. Van grote betekenis voor de gemeente Möhnesee was de bouw van de stuwdam. Over dit meer werd de grootste stenen brug van Europa gebouwd, totdat die in de Tweede Wereldoorlog door een bombardement werd vernietigd. Tegenwoordig is de voetgangersbrug van hout. Bij een bombardement in 1943 werd de stuwdam vernield en dat leidde tot de Möhneramp.

In het Landschapsinformatiecentrum in Günne worden de bezoekers geïnformeerd over het landschap en de natuurgebieden van de gemeente Möhnesee. De gemeente heeft een flink aantal gebouwen die de moeite van een bezoek waard zijn. Om te beginnen de stuwdam. De parochiekerk Sint Pancratius in Körbecke is bijna 300 jaar oud. Verder zijn bezienswaardig de kapel van Drüggelt, de achttien meter hoge Bismarcktoren van zandsteen die als uitzichttoren te bezoeken is, de Wameler Kanzelbrücke uit 1913 is een architectonisch wonder, het jachtslot Sint Meinolf in Hevetal, het Torhaus ligt ten zuiden van Delecke. Het gemeentegebied is voor een deel aangewezen als beschermd landschap en op sommige plekken zelfs als beschermd natuurgebied. Hierdoor is de gemeente Möhnesee een geliefd reisdoel voor toeristen. De gemeente biedt vele wandel- en fietsgelegenheid. De vele hotels, pensions, vakantiewoningen, jeugdherberg en camping bieden de gasten voldoende overnachtingsmogelijkheden.

>> Dorpen en steden in het Sauerland


Grotere kaart weergeven