Sauerlandgids.nl

Welkom op Sauerlandgids.nl
Het online magazine over het prachtige laaggebergte Sauerland in Duitsland.

Sauerland informatie


Hotel zoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Sauerland tips

Hotel zoeker

Vakantieparken

Nachrodt-Wiblingwerde

Nachrodt-Wiblingwerde is een kleine gemeente van ruim 6600 inwoners aan de noordelijke rand van het Sauerland. De gemeente is in 1907 gevormd door de samenvoeging van de gemeente Kelleramt (voortaan Nachrodt genoemd) en Wiblingwerde. De gemeente Nachrodt-Wiblingwerde bestaat uit de dorpen en gehuchten Nachrodt, Obstfeld-Langenstück, Obstfelder Stall-Schmalsgotte, Einsal, Helbecke-Opperhusen, Wiblingwerde en Veserde. De gemeente is bereikbaar via de A46, B236 en de L692. Het gemeentegebeid wordt gekenmerkt door hoogvlakten van het Lennegebergte en het smalle dal van de Lenne. Het laagste punt van de gemeente Nachrodt-Wiblingwerde is op 128 meter en het hoogste punt ligt op 495 meter.

Wiblingwerde werd volgens bodemvondsten al in de negende eeuw bewoond. In de dertiende eeuw werd de Johanneskerk in Wiblingwerde gesticht en het dorp wordt in 1316 voor het eerst vermeld. De dorpen die in het dal van de Lenne liggen, worden voor het eerst in 1423 genoemd. Het huis Nachrodt is waarschijnlijk in 1600 gebouwd. Daarnaast bestonden in de zeventiende eeuw al een aantal van de grote boerenhofsteden die voor de voedselvoorziening van de burcht Altena dienden. In 1663, 1690 en 1703 had Wiblingwerde te kampen met grote branden, maar in 1709 brandde bijna het hele dorp af. Begin negentiende eeuw settelden zich in het huidige gemeentegebied verschillende metaalverwerkende industrieën. In 1900 werd het station van Nachrodt geopend. Van de Tweede Wereldoorlog heeft Nachrodt-Wiblingwerde niet veel te lijden gehad, omdat de Amerikanen de gemeente zonder vorm van verzet konden innemen. In 1984 werd Wiblingwerde een officieel erkend kuuroord. In Wiblingwerde bevindt zich het erfgoedmuseum van de gemeente Nachrodt-Wiblingwerde. Een bezienswaardigheid is de oude dorpskerk Sint Johannes in Wiblingwerde. In het dorp Nachrodt staat de Sint Josefkerk. Tussen Wiblingwerde en het landgoed Sassenscheid ligt de Johannisborn, waarvan geloofd wordt dat het een geneeskrachtige bron is. Het is het oudste monument in de gemeente gewijd aan Johannes de Doper. Op deze plek werden eeuwen lang mensen gedoopt en het water werd ook naar de kerk in Wiblingwerde gebracht. Verder is nog de Brenscheider molen de moeite van het noemen waard. Deze banmolen wordt al in 1593 vermeld. In de buurt ligt een oude oliemolen uit 1845 die ook goed bewaard is gebleven.

De begroeiing in het dal van de Lenne en de kleinere zijdalletjes, wordt vooral gevormd door beukenbossen, op de hoogvlakten zijn het vooral eikenbossen die de vroegere heide geheel hebben vervangen. De gemeente Nachrodt-Wiblingwerde beschikt over een uitgebreid net van goedbewegwijzerde wandelpaden, waaronder 32 rondwandelingen van 5 tot 20 kilometer. Daarnaast zijn er nog een paar langeafstandswandelpaden van het Sauerland. De gemeente Nachrodt-Wiblingwerde is bij uitstek een wandelgemeente. Voor de wandelaars zijn er vele overnachtingsmogelijkheden in de hotels, pensions, vakantiewoningen en jeugdherberg.

>> Dorpen en steden in het Sauerland


Grotere kaart weergeven