Sauerlandgids.nl

Welkom op Sauerlandgids.nl
Het online magazine over het prachtige laaggebergte Sauerland in Duitsland.

Sauerland informatie


Hotel zoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Sauerland tips

Hotel zoeker

Vakantieparken

Neuenrade

Neuenrade is een kleine gemeente van ruim 12.000 inwoners in het noordwesten van het Sauerland. De gemeente Neuenrade ligt op de grens met het hoge Sauerland in het bovenste deel van het dal van de Hönne en zijn zijrivier de Borke. Het hoogste punt van de gemeente ligt op de Kohlberg op 514 meter en het laagste punt is op 197 meter. Ruim 54 procent van het oppervlak van de gemeente Neuenrade bestaat uit bossen en 33 procent wordt ingenomen door landbouwgronden. Naast Neuenrade zelf bestaat de gemeente uit de dorpen Küntrop, Affeln, Blintrop en Altenaffeln. De huidige gemeente is in twee stadia tijdens twee grootscheepse gemeentelijke herindelingen in 1969 en 1975, gevormd. De gemeente is te bereiken via de A45, A46 en de B229. Neuenrade heeft twee stations.

Tussen de elfde en dertiende eeuw stonden er op het huidige gemeentegebied enkele boerenhofsteden en een kleine waterburcht. Al in die tijd werd er in Neuenrade ijzererts gewonnen en er waren zelfs al zo’n twintig laagovens om het ijzer te smelten. Deze industrie betekende voor het gebied een economische impuls. In 1220 worden voor het eerst het gehucht Rode en het Premonstratenzerklooster in Berentrop bij Neuenrade in oorkondes vermeld. In 1353 begon de bouw van een burcht en de kleine vestingstad in Neuenrade. Het stadje was gepland en daardoor werd het stratenplan als een schaakbord ingericht; de bewoners waren afkomstig uit het voormalige dorp Rode. Neuenrade kreeg in 1355 stadsrechten. In 1521 werd de burcht door brand verwoest. Ondanks de economische welvaart door de ijzerproductie, waaronder het hoogwaardige, goed smeedbare “osmundijzer” en de stoffenindustrie, bleef Neuenrade klein. Mede oorzaak daarvan waren de talrijke branden die Neuenrade te verduren kreeg. In de negentiende eeuw profiteerde Neuenrade van een verbeterende infrastructuur, toch kreeg de stad pas in 1912 een spoorlijn. Tijdens de Tweede Wereldoorlog groeide in Neuenrade de vestiging van het Kruppconcern enorm. Daardoor werden er vele dwangarbeiders in de stad gevestigd. Niettemin had de gemeente weinig van oorlogsschade te lijden.

Het oude klooster in Berentrop is tegenwoordig in privébezit en kan alleen van een afstand bewonderd worden. De katholieke parochiekerk Maria-Visitatie stamt uit 1360 en de monumentale evangelische kerk heeft een kansel met indrukwekkend houtsnijwerk. De Sint Lambertuskerk in Affeln is gebouwd in de dertiende eeuw en heeft een Vlaams retabel uit de vroege zestiende eeuw. Middenin een parkachtige tuin, waarin onder andere een 900 jaar oude gerechtslinde, in het centrum van Neuenrade ligt de “Villa am Wall”. Deze villa is in 1903 in Jugendstil gebouwd. Een verdere bezienswaardigheid in de oude stad van Neuenrade is de stadspomp uit 1990. Hierop is acht taferelen de geschiedenis van de stad te zien. De uitzichttoren Quitmannsturm op de Kohlberg is 14 meter hoog. Bij Berentrop is een laagoven uit de dertiende eeuw opgegraven die de vroege ijzerertsverwerking goed documenteert.

De gemeente Neuenrade is door zijn ligging te midden van de bossen een voor wandelaars en fietsers aantrekkelijk gebied. De vakantiegangers worden dan ook door verschillende wandel- en fietspaden bediend, waaronder de Roden Hennesweg die rond het stadgebied gaat en alle kernen aandoet, een natuurleerpad en een geschiedenispad. Behalve voor wandelaars en fietsers is er ook veel te beleven op het gebeid van kuren en wellness. Overnachten is mogelijk in de ruime keuze uit hotels, pensions en vakantiewoningen in iedere prijsklasse.

>> Dorpen en steden in het Sauerland


Grotere kaart weergeven