Sauerlandgids.nl

Welkom op Sauerlandgids.nl
Het online magazine over het prachtige laaggebergte Sauerland in Duitsland.

Sauerland informatie


Hotel zoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Sauerland tips

Hotel zoeker

Vakantieparken

Niedersfeld

Niedersfeld is een dorp met ruim 1500 inwoners in de gemeente Winterberg in het hoge Sauerland. Niedersfeld ligt in het noordelijke deel van het Rothaargebergte. Het dorp ligt op ongeveer 515 meter hoogte op het punt waar de Hillebach in de bovenloop van de Ruhr uitmondt, vlak bij het stuwmeertje in de Hille. Niedersfeld is omgeven door zeven dalen en een aantal hoge toppen van tussen de 730 en 845 meter. Het dorp is te bereiken via de B480.

Niedersfeld wordt voor het eerst in 1329 in een oorkonde genoemd. In 1512 werd het dorp verwoest tijdens de zogenoemde Soester vete. Maar ook in de jaren daarna werd het dorp door onheil getroffen, zoals tijdens de Dertigjarige (1618-1648) en de Zevenjarige (1756 - 1763) Oorlog die met verplichtingen gepaard gingen om de doortrekkende soldaten te verzorgen. Maar dat kon die soldaten er ook niet van weerhouden te plunderen. Niettemin werd Niedersfeld steeds weer opnieuw opgebouwd. De bronnen van inkomsten voor het dorp waren naast land- en veeteelt, ook de verwerking van ijzererts. In de vroege negentiende eeuw kreeg het dorp grote concurrentie van de industrie aan de benedenloop van de Ruhr. Naast de ijzerverwerking en de daarmee verbonden kolenbranderijen, leefde de bevolking van de winning van leisteen en de productie van wollen en linnen stoffen. Vijftig jaar lang van 1902 tot 1952 kon Niedersfeld profiteren van een smalspoor voor personen- en goederenvervoer. Toen echter had het dorp zijn naam als kuur- en wintersportgebied al gemaakt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog had Niedersfeld te lijden van verwoestingen, maar na de oorlog waren die weer snel ongedaan gemaakt. In 1975 werd het dorp tijdens een grootscheepse gemeentelijke herindeling deel van de gemeente Winterberg.

Tot de bezienswaardigheden van Niedersfeld behoren naast het schitterende, afwisselende berglandschap met bossen en dalen, het natuurgebied Neuer Hagen met een heidegebied. Het stuwmeertje in de Hillebach is een geliefd kuur- en vakantieoord. In het gebied zijn prachtige wandelingen te maken, omdat het door een groot aantal wandelpaden wordt doorkruist, waaronder verschillende rondgangen door de natuur rond het dorp en langeafstandswandelpaden zoals de Rothaarstieg. In de winter kunnen natuurlijk ook mooie wandelingen gemaakt worden in de bijzondere natuur, maar Niedersfeld is natuurlijk vooral bekend om zijn skimogelijkheden, waaronder langlaufen, alpineskiën en rodelen. De wintersporters worden bediend door een aantal strategische skiliften. Onderdak voor de toeristen in alle jaargetijden is ruimschoots voorhanden in Niedersfeld in hotels, pension, vakantiewoningen en een camping.

>> Dorpen en steden in het Sauerland


Grotere kaart weergeven