Sauerlandgids.nl

Welkom op Sauerlandgids.nl
Het online magazine over het prachtige laaggebergte Sauerland in Duitsland.

Sauerland informatie


Hotel zoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Sauerland tips

Hotel zoeker

Vakantieparken

Olsberg

Olsberg is een gemeente van bijna 15.000 inwoners in het oostelijke deel van het hoge Sauerland. De gemeente bestaat uit twaalf dorpen en gehuchten, inclusief de kernplaats die ook Olsberg heet. De gemeente ligt aan de bovenloop van de Ruhr, vlakbij de hoogste berg van Noordrijn-Westfalen, de Langenberg van 843 meter. Olsberg ligt te midden van twee natuurparken, het Arnsberger woud in het noordwesten en de Diemelsee in het oosten. Aan de zuidkant grenst de gemeente aan het Rothaargebergte. De hoogteverschillen in het gemeentegebied zijn groot, want het laagste punt ligt waar de Ruhr de gemeente verlaat op 313 meter. De twaalf kernen van de gemeente zijn: Antfeld, Assinghausen, Bigge, Bruchhausen, Brunskappel, Elleringhausen, Elpe/Heinrichsdorf, Gevelinghausen, Helmeringhausen, Olsberg, Wiemeringhausen en Wulmeringhausen. Over de weg is de gemeente goed te bereiken via de A46, de B7 en de B480. Olsberg heeft ook een station.

Waarschijnlijk werd het grondgebied van de gemeente Olsberg al in voor-Romeinse tijd bewoond. Verschillende kernen van de gemeente worden al in de elfde en twaalfde eeuw in oorkondes vermeld. Olsberg zelf wordt in 1281 voor het eerst genoemd. De gemeente Olsberg had zeer sterk te lijden van de Dertigjarige Oorlog (1618-1648), vooral vanaf 1637 was het gebied bezet door soldaten van Zweden en Hessen. De schattingen aan de bevolking opgelegd, moesten sterk verlaagd worden, omdat de mensen die niet meer konden opbrengen en aan het eind van de oorlog waren honderden huizen verwoest en boerenhoeven verlaten. Een van de belangrijkste bronnen van inkomen voor de bevolking was de ijzerwinning en -verwerking. In 1927 en 1928 werd een stuwdam op het grondgebied van Olsberg gebouwd. Olsberg was vanouds een arbeidersbolwerk en in de vroege jaren dertig was dan ook het verzet tegen de NSDAP van Hitler relatief groot, totdat na de machtsovername alles gelijkgeschakeld werd. In de Tweede Wereldoorlog begonnen Olsberg in september 1944 luchtaanvallen door de geallieerden. De belangrijkste doelen daarbij waren het spoor en de ijzersmelterijen. In de jaren 70 en 80 protesteerde de bevolking van Olsberg met succes tegen de bouw van een stuwdam in de Ruhr, waarbij het dorp Brunskappel onder water zou zijn verdwenen. De huidige gemeente is bij een grootscheepse gemeentelijke hervorming in 1975 gevormd.

Tot de bezienswaardigheden van Olsberg behoren de Bruchhauser Steine, een rotsformatie bij het dorp Bruchhausen. Ook in Bruchhausen is een spijkermuseum gevestigd en verder een erfgoedmuseum, evenals in de dorpen Assinghausen, Gevelinghausen en Wulmeringhausen. In Gevelinghausen is er bovendien een Afrikamuseum. Op de Eisenberg waar al sinds de veertiende eeuw ijzer gewonnen wordt, is een oude mijn toegankelijk genaakt voor het publiek, evenals in Wulmeringhausen en Helmeringhausen. De gemeente Olsberg is vijf kastelen rijk in de kernen Antfeld, Bigge, Bruchhausen, Brunskappel en Gevelinghausen. Bezienswaardig in Olsberg zijn verder het Kropff’sche Haus uit de achttiende eeuw, de Adlerapotheke een vakwerkhuis uit de zeventiende eeuw en de Sint Maartenskerk in Bigge in late barokstijl. De toren stamt uit de elfde tot dertiende eeuw.

De hoge ligging in een overdonderende natuur maakt van Olsberg een geliefd vakantieoord. De gemeente heeft op dat gebied echt van alles te bieden. Wandelaars en fietsers komen hier volop aan hun trekken op het uitgebreide en goed bewegwijzerde netwerk van wandel- en fietspaden. ’s Winters komen de wintersporters aan bod met de talloze mogelijkheden voor alpineskiën, langlaufen, rodelen, snowboarden enzovoort. Omdat Olsberg bovendien een door de overheid erkend kuuroord is, is er ook op het gebied van gezondheid veel te vinden. Voor overnachtingen staan de vele hotels, pensions, vakantiewoningen en campings in alle prijscategorieën ter beschikking.

>> Dorpen en steden in het Sauerland


Grotere kaart weergeven