Sauerlandgids.nl

Welkom op Sauerlandgids.nl
Het online magazine over het prachtige laaggebergte Sauerland in Duitsland.

Sauerland informatie


Hotel zoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Sauerland tips

Hotel zoeker

Vakantieparken

Schalksmühle

Schalksmühle is een gemeente van ruim 10.000 inwoners in het noordwesten van het Sauerland. De gemeente bestaat uit vijftien kernen die variëren van dorpen tot gehuchten. De gemeente Schalksmühle is in 1969 met een grootschalige gemeentelijke herindeling gevormd. De gemeente is te bereiken over de weg via de A45 en de B54. Verder is Schalksmühle per spoor te bereizen. Door het gemeentegebied van Schalksmühle stromen twee belangrijke rivieren, de Volme en zijn zijrivier de Glör. In de Glör bevindt zich op het gebied van Schalksmühle een stuwdam. Het laagste punt van de gemeente ligt bij Pulvermühle op 183 meter en het hoogste punt ligt ten oosten van Sonnenscheid op 502 meter.

De oudste vermelding van een van de kernen van de huidige gemeente Schalksmühle is die van Hülscheid uit 1350. In dat jaar werd daar door boeren een vrijgraafschap gesticht dat tot 1592 bleef bestaan. Schalksmühle zelf wordt pas voor het eerst in een oorkonde genoemd in 1407. Niettemin bleef Schalksmühle lange tijd een vrij onbeduidende nederzetting, zelfs na de aanleg van een beveiligde weg door het dal van de Volme tussen de jaren 1845 en 1847. Pas vanaf 1873, na de bouw van de spoorlijn door het Volmedal, begon Schalksmühle te groeien en werd het dorp economisch voor de regio belangrijker. Schalksmühle heeft een jachtmuseum en tot de belangrijkste bouwwerken in de gemeente Schalksmühle behoren de boerenhoeve Wippekühl uit 1600, de Verlosserskerk uit 1892, de evangelische kerken van Heedfeld en Hülscheid, de oude handelshuizen op de hoek van de Bahnhofstrasse en de Hälverstrasse en aan de Heedfelder Strasse 2 in Schalksmühle, het schoolgebouw “Spormecke” van 1911, het slot “Villa Jäger”, het waterturbinegebouw aan de Volmestrasse uit 1920 dat nu een industrieel monument is, de stuwdam in de Glör en twee haverkasten, een bij Heedfeld uit 1742 en een bij Reeswinkel uit 1691.

Karakteristiek voor het gemeentegebied is het onderscheid tussen de dalen van de Volme en de Halve en de hoger gelegen gebieden. De gemeente biedt dan ook aan wandelaars en fietsers een uitgelezen mogelijkheid te genieten van het afwisselende en betoverende landschap. Overnachten kunnen toeristen in het hotel van Schalksmühle of in een van de pensions of vakantiewoningen die de gemeente rijk is.

>> Dorpen en steden in het Sauerland


Grotere kaart weergeven