Sauerlandgids.nl

Welkom op Sauerlandgids.nl
Het online magazine over het prachtige laaggebergte Sauerland in Duitsland.

Sauerland informatie


Hotel zoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Sauerland tips

Hotel zoeker

Vakantieparken

Sundern

Sundern is een gemeente van ruim 28.000 inwoners in het hoge Sauerland. De gemeente wordt grotendeels door bergen van zo’n 500 meter omringd en de hoogste berg op het grondgebied is de Schomberg met 648 meter. Door de gemeente stromen de Röhr en de Sorpe. Een groot deel van de gemeente ligt in het natuurpark Homert. De gemeente is in 1975 ontstaan bij een grootscheepse gemeentelijke herindeling uit 25 voorheen zelfstandige gemeenten, waaronder de oude gemeente Sundern. De gmeente is momenteel alleen via de weg te bereiken over de B229, de L519 en de L686. Een spooraansluiting staat voor 2015 gepland.

Sommige van de dorpen die tot de huidige gemeente behoren, zijn al vroeg in de middeleeuwen vermeld. Het vrouwenklooster Meschede is al in het begin van de tiende eeuw gesticht. Stockum wordt al in 976 genoemd, Seidfeld, Amecke en Hennighausen al in 1165, Hagen in 1296, Langscheid in 1307 en Sundern al voor 1310. Allendorf ontving in 1407 zelfs al stadsrechten. In de middeleeuwen maakte Sundern aanspraak op het lidmaatschap van de Hanze, maar dat is altijd omstreden gebleven. Na de middeleeuwen werd het gebied van Sundern een centrum van mijnbouw en de ijzerverwerking. In Allendorf en Bönkhausen zijn nog steeds sporen van de vroege mijnbouwindustrie te vinden. In Bönkhausen gaat het om loodwinning. Met het begin van de industrialisering in de negentiende eeuw, kwam de mijnbouw als inkomstenbron voor het gebied in de knel. Het gevolg was een terugkeer naar een agrarische levensstijl. Met de bouw van een spoorlijn door het dal van de Röhr kreeg Sundern een nieuwe economische impuls. Op het grondgebied van de gemeente Sundern bevinden zich maar liefst vier musea. In Sundern zelf is een erfgoedmuseum gevestigd. In Enkhausen bevindt zich Heinrich Lübkehuis, gewijd aan een oude bondspresident. Endorf heeft een erfgoed- en jachtmuseum en daar is ook een kleine mijn die opgesteld is voor publiek. In Hagen ten slotte is er een klein mijnmuseum, waar ook een bezoek aan een oude mijnschacht gebracht kan worden. Vlakbij Endorf in de bossen ligt het oude klooster Brunnen met een kleine kerk en een geneeskrachtige bron. Verder bezienswaardig zijn de neogotische Johanneskerk in Sundern, tussen Linnepe en Endorf liggen de resten van oude wallen uit de tiende eeuw. In Endorf staat de Strackenhof, het oudste stenen huis van het Sauerland uit 1664. De scheve toren van Stockum stamt uit de elfde eeuw. In Hachen bevindt zich een kasteelruïne van rond het jaar 1000. Ten slotte is de barokke kerk in Allendorf uit 1725 een bezoek meer dan waard. Op de Schomberg staat een zendmast voor mobiel telefoonverkeer met een uitzichtplatform op 30 meter. Vanaf daar heeft u een prachtig uitzicht over vrijwel het gehele Sauerland.

Het stuwmeer in de Sorpe is een van de mooiste van het Sauerland. Door zijn ligging te midden van verschillende natuurgebieden is Sundern een uitstekende uitvalsbasis voor een vakantie in het Sauerland. De gemeente Sundern biedt de vakantieganger talloze mogelijkheden om zijn tijd aangenaam door te brengen. Het gebied leent zich niet alleen voor het maken van lange wandel- en fietstochten over het uitgebreide netwerk van paden, maar zeker ook voor allerlei vormen van watersport op het stuwmeer. Verder biedt de gemeente Sundern een ruime keuze aan overnachtingsmogelijkheden geschikt voor elke beurs in hotels, pensions, vakantiewoningen, jeugdherbergen, campings enzovoort.

>> Dorpen en steden in het Sauerland


Grotere kaart weergeven