Sauerlandgids.nl

Welkom op Sauerlandgids.nl
Het online magazine over het prachtige laaggebergte Sauerland in Duitsland.

Sauerland informatie


Hotel zoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Sauerland tips

Hotel zoeker

Vakantieparken

Wenden

Wenden is de zuidelijkste gemeente van het Sauerland. De gemeente bestaat uit dertig dorpen en gehuchten die in 1969 samengevoegd zijn bij een gemeentelijke herindeling en heeft bijna 20.000 inwoners. Wenden ligt in het natuurpark Ebbegebergte. Door de gemeente stromen de rivieren de Bigge en de Wende, waarin de beek de Albe uitmondt. Wenden is over de weg te bereiken via de A4 en de A45. Verdere belangrijke wegen zijn de L342, L512, L564, L714 en L905.

De oudste bewoning van het grondgebied van de gemeente Wenden ligt in een grijs verleden. Al zeker in de negende eeuw moet het gebied bewoond zijn geweest. Wenden is altijd een grensgebied geweest: eerst tusasen Saksen in het noorden en Franken in het zuiden en later tussen Nassau-Siegen, Wildenburg en het hertogdom Berg. Op de plek waar de drie gebieden bij elkaar kwamen, staan nu nog oude grensstenen. Tot de bezeinswaardigheden van Wenden behoort het museum de “Wendener Hütte”, een industrieel monument, namelijk de oudste nog bestaande houtskoolhoogoven. Hierin werd in vroeger tijden ijzer uit ijzererts gesmolten. Verder zijn de bedevaartskapel Dörnschlade bij Altenhof uit het midden van de negentiende eeuw, de parochiekerken Sint Severinus in Wenden uit 1750 en Sint Antonius Einsiedler uit 1897 bezienswaardig. Vlak bij Römershagen ligt de bron van de Bigge die zestien kilometer verderop uitmondt in de Biggesee, een van de grootste stuwmeren van Duitsland.

Door zijn ligging te midden van een overweldigende natuur, is de gemeente Wenden bij uitstek geschikt voor een korte vakantie. Wenden beschikt over een uitgebreid netwerk van goed bewegwijzerde wandel- en fietspaden. De Biggesee staat garant voor veel watersportplezier. Overnachten kunnen de toeristen in de verschillende hotels, pensions en vakantiewoningen in de gemeente geschikt voor alle beurzen.

>> Dorpen en steden in het Sauerland


Grotere kaart weergeven