Sauerlandgids.nl

Welkom op Sauerlandgids.nl
Het online magazine over het prachtige laaggebergte Sauerland in Duitsland.

Sauerland informatie


Hotel zoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Sauerland tips

Hotel zoeker

Vakantieparken

Wickede

Wickede is een gemeente van bijna 11.500 inwoners gelegen op de rand van het Sauerland en in het dal van de Ruhr. Het hoogste punt van de gemeente is de Bellingser berg met 238 meter en het laagste punt bevindt zich met slechts 110 meter lager aan de gemeentegrens met Menden. De Ruhr is het bepalende element van Wickede. De gemeente Wickede bestaat sinds een grootscheepse gemeentelijke herindeling in 1969 uit de vijf dorpen en gehuchten: Echthausen, Schlückingen, Wickede, Wiehagen en Wimbern. De gemeente is over de weg bereikbaar via de A44, de A445, de B63 en de B7. Verder heeft Wickede een station.

Begin negende eeuw wordt Wickede voor het eerst in een oorkonde genoemd. Rond 1100 bestond Wickede uit een verspreide nederzetting van vijf boerenhofsteden. Tot de negentiende eeuw bleef Wickede een gehucht met slechts 443 inwoners in 1803. De industrialisering van die eeuw bracht echter het gebruik van de waterkracht van de Ruhr. Er ontstond een ijzerbewerkende industrie in Wickede als voorloper van de tegenwoordige staalfabriek in het dorp. De bevolking groeide gedurende de negentiende eeuw flink. In 1870 werd de spoorlijn geopend en Wickede kreeg een eigen station. In 1889 werd in Wickede een glasfabriek gesticht die de eerste glaskoepel van de Eiffeltoren leverde, maar de fabriek werd in 1915 al weer gesloten. Door een luchtaanval op de stuwdam in de Möhne op 17 mei 1943 ontstond er in de Ruhr een zo grote vloedgolf, dat in Wickede 118 mensen verdronken. Tot de monumenten van de gemeente Wickede behoort het slot Echthausen. Helaas zijn de meeste bezienswaardige gebouwen in Wickede slechts van buiten te bewonderen, omdat ze alleemaal nog in privébezit zijn. Het voormalige Premonstratenzer klooster Scheda in Wiehagen is omgeven door vele legenden, zo zou nog steeds de “Witte abt” in het park spoken. Verdere belangrijke gebouwen zijn de landgoederen Schafhausen en Beringhof en de “Witte villa” de monumentale woning van een fabrikant. Een belangrijk deel van de gemeente Wickede is tegenwoordig een beschermd landschap of natuurgebied.

Hoewel de gemeente Wickede ligt aan de rand van het industriële Ruhrgebied, is er voor de rust zoekende vakantieganger toch veel te beleven. In de prachtige natuur kunnen lange wandel- en fietstochten gehouden worden over het grote padennetwerk van de gemeente. Voor overnachten zijn er voldoende hotels, pensions en vakantiewoningen in Wickede voorhanden voor elke beurs.

>> Dorpen en steden in het Sauerland


Grotere kaart weergeven