Sauerlandgids.nl

Welkom op Sauerlandgids.nl
Het online magazine over het prachtige laaggebergte Sauerland in Duitsland.

Sauerland informatie


Hotel zoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Sauerland tips

Hotel zoeker

Vakantieparken

Andreasberg

Andreasberg is een gehucht van nog geen 500 inwoners dat behoort tot de gemeente Bestwig. Het dorp werd in 1854 als mijnwerkersnederzetting gesticht en is dat tot 1974 gebleven. Het lintdorp ligt op een bergrug tussen de dalen van de Elpe en de Valme. Hierdoor is Andreasberg een geliefde uitvalsbasis voor wandelingen in het Sauerland, want door zijn hoge ligging kunnen de wandelaars steeds weer genieten van nieuwe vergezichten.

Zijn naam dankt het dorp mogelijk aan de directeur van het de mijnbouwonderneming Andre Köchlin, maar het kan ook zijn dat de naam terugverwijst naar de mijnbouwnederzetting Sankt Andreasberg in de Harz. Want uit dat gebied werden veel van de mijnwerkers en hun families geworven. De ruim veertig arbeidershuizen waren aanvankelijk bezit van de mijnbouwonderneming, maar in de twintigste eeuw werden de mijnwerkers zelf eigenaar. De streek waarin Andreasberg ligt is van oorsprong katholiek, maar doordat veel van de van buiten het Sauerland afkomstige arbeiders protestants waren, vormt het dorp tegenwoordig min of meer een protestantse enclave. De levensomstandigheden van de mijnwerkers waren enorm zwaar en velen stierven tussen hun 35e en 40e levensjaar. Doordat het aantal weduwen en wezen daardoor betrekkelijk hoog was, werd Andreasberg tot de zogenoemde ‘weduwendorpen’ gerekend.

Vanaf de jaren zestig werd het leven in Andreasberg geleidelijk beter. De mijnbouw bleef tot 1974 in stand als de belangrijkste bron van inkomsten voor het dorp. De geschiedenis van de mijnbouw van Andreasberg kan beleefd worden in de Carl-Haber-Stollen, een oude mijngang genoemd naar een vroeger directeur die als een mijnbouwmuseumpje is ingericht. Voor de kampeerders zijn er in de nabije omgeving van Andreasberg twee campings.

>> Dorpen en steden in het Sauerland


Grotere kaart weergeven