Sauerlandgids.nl

Welkom op Sauerlandgids.nl
Het online magazine over het prachtige laaggebergte Sauerland in Duitsland.

Sauerland informatie


Hotel zoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Sauerland tips

Hotel zoeker

Vakantieparken

Bestwig

Bestwig is een gemeente in het hoge Sauerland die bestaat uit zeventien kleinere tot grotere dorpen. Het totale inwonertal bedraagt bijna 11.500 personen. Grote delen van Bestwig liggen in een gebied dat door de Duitse overheid is aangewezen als beschermd natuur- en landschapsgebied. Bestwig ligt waar de rivier de Valme uitmondt in de Ruhr en aan de rand van het Arnsbergse woud. De gemeente is via de B7 en de L776 per auto te bereiken. Het station van Bestwig vormt een knooppunt van twee spoorlijnen. De hoogteverschillen in Bestwig zijn groot, het hoogste punt is de Bastenberg met 775 meter en het laagste punt ligt in het dal van de Ruhr op slechts 280 meter. Verder worden de dalen van de Elpe en de Valme door de berg Stüppel van ruim 730 meter van elkaar gescheiden.

In de gemeente Bestwig zijn archeologische vondsten gedaan uit de bronstijd en in de Veledagrot bij Velmede uit de ijzertijd. Velmede wordt beschouwd als het centrum in de regio van waaruit de kerstening in de vroege middeleeuwen plaatsvond. De dorpen Nuttlar en Velmede worden voor het eerst vermeld in 1072. In de veertiende eeuw bestond Bestwig uit de Benedictijner abdij Grafschaft en het vrouwenklooster Meschede. Al sinds de late middeleeuwen wordt er aan mijnbouw gedaan in het dorp Ramsbeck, dat in 1559 de status van vrije mijnwerkersnederzetting verkreeg. Er werden lood en zink en later ook leisteen gewonnen. Twee ontwikkelingen uit de negentiende eeuw zijn voor Bestwig van cruciaal belang geweest, de aansluiting op het spoorwegnetwerk en de uitbreiding van de mijnbouw. Hierdoor kon de gemeente met slechts 44 inwoners in 1864, dramatisch uitgroeien. Een ander kenmerk dat zeker gold voor mijnwerkers in vooral Ramsbeck en Andreasberg, was dat de leef- en woonomstandigheden lange tijd erbarmelijk waren, de dorpen werden niet voor niets “weduwendorpen” genoemd. Het was dan ook niet verwonderlijk dat de Communistische partij hier een van de grootste was. De huidige gemeente Bestwig ontstond in 1975 bij een grootscheepse gemeentelijke herindeling.

In het dorp Ramsbeck is een bezoek aan het mijnbouwmuseum in de voormalige mijn, zeer de moeite waard. Het is ook mogelijk om een ritje in de schacht te maken. Verder kan in Ramsbeck ook de oude korenmolen, een watermolen, bezocht worden. In Ostwig staat een ridderhofstad uit de vijftiende eeuw, Haus Ostwig. Op de berg Stüppel ligt het Fort Fun Abenteuerland, een attractiepark dat met een blokhuttenkamp ook een overnachtingsmogelijkheid biedt. In de gemeente Bestwig zijn er in totaal 32 natuurbeschermingsgebieden. In deze natuurgebieden zijn onder andere een waterval van twintig meter hoog en een aantal grotten te bezoeken. Op het grondgebied van Bestwig is het daarom goed wandelen, nordic walken, fietsen en moutainbiken. In de winter kan er door de hoge ligging in Bestwig niet alleen goed gelanglauft worden, maar ook alpineski en rodelen staan er op het programma. Overnachten is niet alleen mogelijk in de vele hotels en pensions, maar ook bij de boer of in een klooster. Uiteraard kunt u ook voor een vakantiewoning of de camping kiezen.

>> Dorpen en steden in het Sauerland


Grotere kaart weergeven