Sauerlandgids.nl

Welkom op Sauerlandgids.nl
Het online magazine over het prachtige laaggebergte Sauerland in Duitsland.

Sauerland informatie


Hotel zoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Sauerland tips

Hotel zoeker

Vakantieparken

Bödefeld

Bödefeld is een dorp met ruim 1100 inwoners, dat deel uitmaakt van de gemeente Schmallenberg in het Sauerland. Bödefeld ligt zo’n 13 kilometer ten noordoosten van Schmallenberg en 15 kilometer ten noordwesten van Winterberg. De hoogteverschillen zijn groot en variëren tussen 480 tot 818 meter. Bödefeld is over de weg bereikbaar via de B55, de B480, de B511 en de B236. Het dorp ligt te midden van min of meer vlakke weidegronden op de noordflank van de dichtbeboste bergrug Hunau.

Volgens een legende zou de naam Bödefeld teruggaan op de naam van een vermeende paardendief rond het jaar 800, Buddo, die gelyncht was. Sint Ludger zou hem weer tot leven hebben gewekt. De plaats wordt echter voor het eerst vermeld in een oorkonde van de abdij van Grafschaft uit 1072. In 1342 kreeg Bödefeld vrijheidsrechten die vergelijkbaar zijn met stadsrechten. Tussen 1425 en 1428 bouwde de ridder Hunold van Hanxleden de burcht Bödefeld. Deze had een vierkant grondplan en tot de burcht behoorden verschillende andere gebouwen zoals een jachthuis. Tot 1550 bewoonden de heren van Hanxleden de burcht, daarna raakte hij snel in verval en in 1759 werden de stenen hergebruikt voor de bouw van de kerktoren van Bödefeld. In de middeleeuwen was Bödefeld een belangrijke handelsplaats en lid van de hanze. Op 5 april 1945 werd Bödefeld door het Amerikaanse leger beschoten en een paar dagen werd het gebombardeerd. Het dorp werd zwaar beschadigd in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog. In 1975 bij een grootscheepse gemeentelijke herindeling verloor Bödefeld zijn zelfstandigheid. Bödefeld is rijk aan overnachtingsmogelijkheden voor toeristen, variërend van luxe hotels tot pensions, vakantiewoningen en een camping. Verder is er een overdekt zwembad met sauna en stoombad, twee Kneippbaden en tennisvelden, een minigolf en een hertenkamp. Voor geoefende wandelaars is het deelnemen aan de Hollenlauf of de Hollenmarsch zeker het overwegen waard. Deze wandeltochten over natuurpaden en wandelwegen van verschillende lengten, variërend van 40 tot 100 kilometer, worden sinds 2006 georganiseerd. Op de Hunau bevindt zich een skigebied met meerdere liften en pistes van verschillende moeilijkheidsgraden, waaronder de langste piste van het Sauerland. Uiteraard is het ook goed langlaufen in de omgeving van Bödefeld.

Bezienswaardig in Bödefeld zijn de vele vakwerkhuizen en de met leisteen beklede huizen. Daarnaast is ook de parochiekerk St. Cosmas en Damian een bezoek meer dan waard. De huidige kerk stamt uit 1910, maar de toren is in 1759 gebouwd. In een nis van de toren bevindt zich de “zwarte hand”, de gemummificeerde rechterhand van een meisje dat bij de bouw van de kerk in 1722 is gevonden. Deze hand is omringd met legenden. Het “Station Hochsauerland” in Bödefeld is een centrum voor natuurbeschermingsprojecten in het Sauerland. In het centrum is ook een belevingsmuseum gevestigd dat een overzicht geeft van de flora en fauna van Bödefeld.

>> Dorpen en steden in het Sauerland


Grotere kaart weergeven