Sauerlandgids.nl

Welkom op Sauerlandgids.nl
Het online magazine over het prachtige laaggebergte Sauerland in Duitsland.

Sauerland informatie


Hotel zoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Sauerland tips

Hotel zoeker

Vakantieparken

Elleringhausen

Elleringhausen is een van de twaalf kernen van de gemeente Olsberg in het Sauerland. Het dorp van ongeveer 1200 inwoners ligt in het dal van de Gierskoppbeek op rond de 400 meter hoogte. Elleringhausen ligt vier kilometer ten oosten van Olsberg, waar de Gierkopp in de Ruhr uitmondt.

De bewoningsgeschiedenis gaat terug tot rond het jaar 900, maar het dorp wordt voor het eerst in een oorkonde genoemd in 1222. Het oudste nog bestaande huis, het Franzes Haus, is rond 1640 gebouwd. Door de spoortunnel die in 1872 gereedkwam, is Elleringhausen sedertdien aangesloten op het Duitse spoorwegnet. Het einde van de Tweede Wereldoorlog kwam Elleringhausen tamelijk ongeschonden door, omdat de daar gelegerde soldaten zich vrijwillig overgaven aan de Amerikaanse troepen. In 1975 verloor Elleringhausen zijn zelfstandigheid bij de grootscheepse gemeentelijke herindeling in Westfalen. Helaas is Elleringhausen sinds 1978 weer afgesloten van het spoor, omdat in dat jaar het station opgeheven werd. Tot de bezienswaardigheden van Elleringhausen behoren de zogenoemde vuureik, een kunstwerk van tien meter hoog, bestaande uit een met in reliëfs gesneden en beschilderde stam die door een slinger van brons omgeven wordt. De boom verteld over het leven en de ontwikkeling van de mens van de ontdekking van het vuur tot de huidige hightechmaatschappij.

Omdat Elleringhausen in een lieflijk landschap ligt, is het een geliefd doel voor toeristen. Vooral de wandelmogelijkheden zijn er legio op de goed bewegwijzerde wandelpaden. Ook fietsen is in de omgeving een veelgeziene tijdsbesteding. Voor verzorging van de inwendige mens zijn er voldoende restaurants en eetgelegenheden in het kleine dorp. Ook mogelijkheden voor overnachtingen voor een langere vakantie in het Sauerland zijn in Elleringhausen aanwezig.

>> Dorpen en steden in het Sauerland


Grotere kaart weergeven